top of page
Снимка на автораGergana Buhova

Защо терапевтите не дават директни съвети?

Много клиенти си задават точно този въпрос. И не само това, редица от тях се надяват терапевтът да им посочи кое е „правилно” и кое „грешно” по време на тяхната сесия, решавайки дилемите им вместо тях. Това обаче никога не се случва. Първоначално може да изглежда нелогично, но има изключително важни причини зад този подход. Ето защо терапевтите обикновено избягват да дават директни съвети и вместо това се фокусират върху насочването на клиентите към техните собствени решения:


Насърчаване на самооткриването – Терапията цели да помогне на клиентите да разкрият собствените си силни страни и прозрения.


Насърчаване на автономността – Директният съвет може да създаде зависимост, при която клиентите разчитат на терапевта за отговори. Като насърчават автономност, терапевтите помагат на клиентите да изградят увереност в собствените си способности за вземане на решения.


Индивидуализирани решения – Всеки човек е уникален и това, което работи за един, може да не работи за друг. Терапевтите насочват клиентите да намерят персонализирани решения, които отговарят на техните специфични обстоятелства и нужди.


Следване темпото на клиента – Терапията е пътуване, което се движи с темпото на клиента. Понякога процесът на изследване и откриване е толкова важен, колкото и самото решение.


Изграждане на терапевтична връзка – Ключов елемент от терапията е връзката между терапевта и клиента. Чрез слушане и напътстване терапевтите изграждат доверие в себе си и по-дълбока връзка.


Ако посещавате терапия или обмисляте такава, поемете по пътя на себеоткриването. Вярвайте, че прозренията, които придобивате, и уменията, които развивате, ще бъдат много по-ценни от всякакви директни съвети.

2 преглеждания0 коментара

Последни публикации

Виж всички

コメント


bottom of page